Türkiye siyaset ve demokrasi tarihinin en etkili isimlerinden biridir. 1960’ların başındaki siyasi yolculuğu 40 yılı aşkın bir süre devam etti. Muhtıralarla, darbelerle yıkıldı. Sandıkla geri dönmeyi başardı. ‘Şapka’ ve ‘Baba’ gibi lakaplar kazandı. Tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den bahsediyoruz.
Demirel’in 17 Haziran 2015’te aramızdan ayrılalı 8 yıl oldu.
O halde siyaset sahnesinde bıraktığı izleri birlikte hatırlayalım.
1924 yılında Isparta İslamköy’de doğdu. Hayatı boyunca peşinden gidecek olan Çoban Sülo lakabını, doğduğu köyde çobanlık yaparken aldı. Kimse bir sonraki Başkan’ın kim olacağını bilmiyordu.
27 Mayıs 1960 Darbesi’nden sonra siyasetin kapıları Süleyman Demirel’e açıldı. Devrilen Demokrat Parti’nin yerine kurulan Adalet Partisi’ne katıldı.
12 Mart Muhtırası’ndan sonra Demirel siyasetini daha da hırslı bir şekilde sürdürdü. Askerlerin iktidara getirdiği Erim hükümetini oy çokluğu ile devirdi ve yeniden hükümetin başına geçti.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra siyaseten yasaklanan ve bir süre Çanakkale’de ikamet etmek zorunda kalan Demirel, 1987’de yasağın kaldırılmasıyla siyasete geri döndü.
Demirel’in cumhurbaşkanlığı yılları da tıpkı başbakanlığı gibi çok sancılı geçti. Yunanistan ile Kardak Krizini ve 28 Şubat Süreçlerini yaşadı.