Avrupa’nın Tüm Toplumsal Yapısını Değiştirerek Tarihe Şekil Veren Kitle Hareketi: Kabilelerin Göçü
İnsanlar varoluşlarının başlangıcından bu yana pek çok farklı nedenden dolayı bireysel ya da toplu olarak hareket etmektedirler. Bugün göç dediğimiz bu olayın tarihteki en büyük örneklerinden biri de Kabileler Göçüdür. Kabileler Göçü sırasında o kadar büyük değişiklikler yaşandı ki Avrupa’nın tüm siyasi ve sosyal yapısıBir daha asla eskisi gibi olmayacak şekilde şekillendirilmiştir.
Hiç şaşırmadık, Kabileler Göçünü başlattık. Önce Hun Türkleri harekete geçti ve Daha sonra kendilerinden önce katıldığı diğer topluluklar ilerledi. Yüzlerce yıl süren bir hareket olduğundan iki farklı dönemde değerlendirilebilecek bu göç, siyasi temelli nedenlerden dolayı gerçekleşmiştir. Kabileler Göçü’nün ne olduğuna daha yakından bakalım, nedenleri ve sonuçları hakkında bilmeniz gereken tüm detayları görelim.
Öncelikle kısaca tanıyalım: Kabileler Göçü nedir ve hangi yılda gerçekleşmiştir?
4. yüzyılın ortalarında başlayan ve 9. yüzyılın ilk günlerine kadar süren kavim göçü. Bu kitlesel bir göç hareketidir. Uzun yıllar sürmesi nedeniyle iki dönem halinde incelenen Kabileler Göçü, doğudan batıya uzanan bir hareket olup, Avrupa’nın hem siyasi hem de sosyal yapısını değiştirmiştir. Pek çok farklı nedeni olsa da asıl neden siyasidir.
Her şey Kuzey Hun Devleti’nin çöküşüyle başladı:
Doğu Hun Devleti’nin yıkılmasından sonra bölgenin kuzeyinde kurulan Kuzey Hun Devleti, çevredeki Türk boylarını parçalanmaktan kurtarsa bile MS 216 yılında yıkılmış ve sistem yeniden bozulmuştur. Bunun üzerine Hun Türkleri; Kuzey Kafkasya’da Seyhun Nehri’nin batısında ve Dinyeper Nehri çevresine yerleştiler.
Elbette yerleşik bir hayata sahip olmayan Hunlar burada uzun süre kalmayıp Aral Gölü ile Hazar Denizi arasındaki bölgeyi terk ettiler. Don ve Volga nehirlerinin ortasına göç etmeye başladılar. Tabii ki alan boş değildi. Burada Ostrogotlar, Vizigotlar ve proto-Slavlar gibi birçok topluluk vardı. Yaklaşık 375 yılında Hunların bölgeye gelmesiyle birlikte bu topluluklar batıya doğru ilerlemeye başladı.
Barbarlar Roma’da!
Hayır, biz değiliz, daha önce Romalılar vardı; Vizigotlara, Ostrogotlara, Anglo-Saksonlara, Franklara, Gepidlere, Lombardlara, Burgonyalılara, Vandallara ve Slavlara barbar diyorlardı. Bu barbar Cermen toplulukları Hun göçünden sonra batıya doğru ilerliyorO kadar ilerlediler ki, İspanya ve Kuzey Afrika’ya kadar gittiler.
Zaten göçün ilk yıllarında bu topluluklar Roma İmparatorluğu’nun batısındaki birçok bölgeyi işgal etmişti. Vizigotların 410 yılında İtalya’yı işgal etmesi tüm düzenin alt üst olması anlamına geliyordu. Franklar Galya topraklarına girerken, Vizigotlar da bugünkü Almanya ve Fransa bölgelerini ele geçirdiler. Anglo-Saksonlar Büyük Britanya’ya girdiler ve Roma’nın tüm izlerini sildiler.
Kitlesel göç yüzlerce yıl daha devam etti:
Buraya kadar anlattıklarımız Kavimler Göçü’nün ilk döneminde yaşandı. İkinci dönem yaklaşık olarak 5. yüzyılda başladı. Avarlar ve O dönemde İtalya’nın kuzeyinde bulunan Lombardlar Avrupa’ya doğru ilerledi. 7. yüzyılda Bulgarlar, o dönemde Bizans İmparatorluğu’nun elinde bulunan Balkan topraklarını ele geçirdi.
Bir yandan da Bizans-Arap savaşları yaşanıyordu. Araplar bu boşluktan yararlanarak Balkanlara doğru ilerlediler. 718 yılında Konstantinopolis ilk kez Müslümanlar tarafından kuşatıldı. ama Bizanslılar Bulgarlarla birlikte savaştı ve kazandı. Araplar ise Kafkasya’ya ilerleyerek Cebelitarık Boğazı üzerinden Avrupa’ya geçmeye başladılar.
Tamam ama bütün bunlar neden oldu? Kabileler Göçünün sebeplerinden bazıları şunlardır:
- Çin saldırılarından kaçmak isteyen Hun Türkleri
- Orta Asya bozkırlarında kuraklık
- Türk boyları arasındaki çatışmalar
- Hunlar Volga Nehri’nin batısına geldi
Kabileler Göçünün başlamasının ana nedenleri bunlardır. Girişte açıkladığımız gibi Aslında her şey Orta Asya’da güçlü bir Türk devletinin yıkılmasıyla başladı. Dağınık Türk boyları kendi aralarında savaşıyor, Çin ile toprak ve ticaret anlaşmazlıkları yaşıyorlardı. Sonunda göç etmekten başka çareleri kalmadı.
Hunların attığı bu ilk adımdan sonra durum zaten felaketti. Hunların gelişiyle göç etmek zorunda kalan topluluklar Avrupa’ya doğru ilerledi ve bölgeleri ele geçirdi. Onlar yönetimi ele geçirdikten sonra başka iç göçler ve başka işgaller meydana geldi. Hatta diğer topluluklar da aradaki boşluktan yararlanarak gerek olmadığı halde Avrupa’ya gelmeye başladı.
Kabileler Göçünün sonuçları tarihi değiştirdi:
- Birinci Çağ bitti, Orta Çağ başladı.
- Roma İmparatorluğu Doğu ve Batı olmak üzere ikiye bölündü ve aynı nedenle Batı Roma İmparatorluğu da çöktü.
- Feodalizm yani feodal sistem ortaya çıktı.
- Avrupa’da Hıristiyanlığın yayılması hızlandı.
- Papa ve kilise iktidara gelince skolastik niyet ortaya çıktı.
- Avrupa’da bir Türk devleti olan Batı Hun Devleti kuruldu.
- Avrupa’nın etnik yapısı değişti ve bugünkü milletler ortaya çıktı.
Etkileri günümüzde de devam eden Kavimler Göçü’nün sonuçlarından bazıları bunlardır. Kabilelerin Göçüyle Vizigotlar İspanya’ya, Vandallar Kuzey Afrika’ya, Ostrogotlar İtalya’ya ve Franklar Fransa’ya yerleştiler. İspanyolların Vandalları, Alanları, Süevileri ve Vizigotları; Anglo-Saksonlar İngilizlerin atalarıdır.
Avrupa’daki karışıklık bitmedi:
Roma İmparatorluğu’nun kurduğu sistem içinde yaşayan Avrupa, barbar kavimlerin bölgeye gelmesiyle yaşananlar karşısında şaşkınlığa uğradı. Öyle ki devasa imparatorluk bile çöktü ve artık barbar dedikleri kabileler yerel halk haline geldi. Bunların yanı sıra bölgede Avrupa Hun Devleti de mevcuttu ve en büyük ordu gücü Türklerin elindeydi.
Batı ve Doğu Roma İmparatorlukları arasındaki pek çok çatışmada Avrupa Hun Devleti ön plana çıkmıştır. Batıdan yana olan Hunlar, Attila’nın iktidara gelmesiyle bölgeyi kontrolleri altına aldılar.Hunlar uzun yıllar Doğu Roma İmparatorluğu’na hakim oldular ve vergi topladılar.
Avrupa’da artık tek bir hakim güç kalmadığından feodal sistem kuruldu. Kuyu Güçlü bir kale içinde halkını koruyan yerel liderlerden oluşan bir sistem. Yine aynı sebepten dolayı kilise güçlendi ve skolastik niyet ortaya çıktı. Yani farklı bir açıdan bakacak olursak, Orta Çağ’ın Avrupa’daki karanlığı aslında Kabileler Göçü ile başlamıştır.
Yüzlerce yıl sürmüş ve Avrupa’nın hem siyasi hem de sosyal yapısını değiştirmiştir. Kabilelerin Göçü Nedir? Sorusunu yanıtlayıp nedenleri ve sonuçlarını konuştuk. Türklerin dahil olmadığı tek olayın Antarktika’da olduğunu düşünüyoruz.